Защо някои дизайнери са скъпи … а други хич?

Допълнена от 22.05.2018: Когато писахме тази статия през 2015-а година, не очаквахме да стане една от най-четените ми статии. Всъщност смятаме, че поредицата за дизайн на апартамент от проект до завършек, както и книгата ни за Дизайн и Ремонт са доста по-информативни, но явно, че хората по-скоро се чудят как да направят избор, а не толкова да разберат процеса. Взимаме си бележка и ще обясня в повече детайл какво оформя цената на интериорния дизйан и какво отличава скъпата услуга от евтината, колкото и това да не се харесва на самостоятелно работещите фрийленсъри и други подобни, работещи от кухненската си маса вкъщи.

price interior design

Стъпка 1 – “Имам ли нужда от дизайнер?”

Да приемем, че вече сте се предали със себе си и не си задавате въпроса “Защо да наема интериорен дизайнер?”. Идва времето, в което ще започнете да търсите правилният човек за работата. Да видим какво точно искаме от дизайнера обаче? Има няколко възможни сценария. Нека ги разгледаме в някаква логична последователност…

1. “Имам идеи и вече знам какво искам. Обаче не мога да си представя дали жълтото, което съм избрала ще си подхожда ли с лилавите възглавнички, които съм купила вече предварително”

В този случай не ви трябва дизайнер. Трябва ви визуализатор, на който да кажете какво точно искате и той да ви го направи 1:1.

2. Нищо не разбирам от дизайн. Имам разни идеи и виждания, но предпочитам да върша моята си работа, от която изкарвам пари, пред това да се занимавам с техническа документация, поръчки, доставки, майстори, материали и пр. И накрая резултатът ще е може би плачевен.

Тук вече имаме допирателна и тема за разговор.

Стъпка 2 – Как да си намеря и избера дизайнер?

interior design google

  • Пиша в google “Интериорен дизайн” и гледам там картинките. Което се оказва, че е най-жестоката ГРЕШКА, която човек може да направи, защо резултатите са просто ПОКЪРТИТЕЛНИ! Нещо средно между дилемата да извърша харакири или да излея една кофа визин в очите си, защото гледам и не вярвам на очите си. Или пък може би това е нивото на родните дизайнери и това търси клиента?!? Истината е някъде по средата.
  • Помощ от приятел, който е ползвал услугата на такъв. /Условието е вашият приятел да не попада в първа точка от стъпка 1/
  • Да разцъкам из нета кво се прави, кво се предлага и да видим дали на мен ще ми хареса нещо. Гледа се предимно instagram, pinterest и още няколко сходни.
  • Цъкам из бг-мама (OMG). Само не гледам темите “Направи си сам” тъй като рискувам да се омотая зверски.

След известно време сме набелязали 2-3-5 студия, чиито работи харесваме. Време е да се срещнем с тях и да разберем кво точно аджеба правят тези креативни личности!

Стъпка 3 – За какво точно ще платя?

дизайн идея проект

Изключително важно е да разберете какво точно ще ви даде дизайнера срещу парите ви! Вариантите са няколко според вашите лични убеждения и според това какво предлагат като услуга различни студия.

  • Дизайн концепция / идея – това са визуализации на вашето пространство или така наречените 3D картинки.
  • Дизайн концепция + пълна проектна документация – горното + всички чертежи за изпълнението на обекта.
  • Горните две + надзор – дизайнерът прави проекта, вие си го изпълнявате с ваши хора /щото той ви мами и лъже съответно/, а той ходи от време на време, за да провери дали всичко е ОК.
  • Първите две + цялостно управление на проекта – тук отговорността е изцяло в ръцете на студиото. Тяхно задължение е да материализират целия проект така, както изглежда на картинките. Те поръчват, следят, доставят, монтират и изпълняват целия обект от А до Я.

 

ALL in Studio може да ви помогне с второто или последното. Вярваме, че правенето само картинки на хола плюс половината от банята е половинчата и непрофесионална работа, но бихме могли да ви изготвим целия проект плюс документацията и вие да си ги реализирате сами. Нашият фокус е в края на деня Клиентът да получи “пълна програма” и да види реализиран проекта си от начало до край по конец.

Искате да работите с ваши изпълнители, тъй като дават много ниска цена…Защо ли? Нагледали сме се на случаи, в които се избират хора, неспособни да изпълнят задачата поради липса на ресурс, възможност и можене. Колкото и да ни се иска, ние не може да носим отговорност за тях. Или както каза един такъв “евтин” изпълнител – “Ами толкова си можем…ако искате по-добре, намерете си някой друг”…И това по средата на обекта. В тази ситуация смяната на “играч” по средата на мача излиза скъпо и времеотнемащо.  Ако ли искате нещата да станат в срок и по проект – ние сме хората, които в предварително зададения бюджет и време ще материализираме и обживим проекта си по най-добрия начин!

Стъпка 4 – КОЛКО ще платя?

 Отваряме следната скоба и разказваме една история за Пикасо.

Рисувал си Пикасо в парка и до него се приближила наперена дама. “О, вие сте великият Пикасо. Ще ми нарисувате портрет!” … Нарисувало той портрета и казал “4,000 долара!”…Ощипаната дама извикала негодувайки как може това, което направи за 20 минути да струва толкова пари. Великият Пикасо равнодушно отвърнал “Госпожо…всъщност ми отне цял живот!”

Та…идеята е ясна мисля…Да оставим Пикасо на мира и да се върнем на нашия въпрос. Как може един да ми иска 25-30 евро/м2,  друг – 50-70, трети – 10% от стойността на проекта, а четвърти да работи на фиксиран хонорар, независимо от големината на проекта…

Нека малко да развием баницата и да видим един друг пример извън АРТ-а…

сравнение

Колко ли струват двата чифта дънки от картинката горе? Отговорът може би е един и същ – 2 долара на себестойност от китайската фабрика. И за двата броя! Логично е в такъв случай двата чифта дънки да струват една и съща цена в магазина. Да ама НЕ! Тези в ляво са 15$, а в дясно 170$. И все пак, по-скъпите се продават повече! Защо ли?

Ми щото са по-качествени, “брат”!

Зад марката стоят и обективни неща като материя, кройка, дизайн, издържливост, дистрибуция, но да не навлизаме в тези дребни подробности.

Да се върнем сега отново в дизайна, където ситуацията е абсолютно идентична. И да я визуализираме с реален пример от нашата практика…без да навлизаме в детайл с имена, хора и събития.

Вариант 1) ПО ДЕЙСТВИТЕЛЕН СЛУЧАЙ! Избираме сравнително една от евтините оферти!  Вашият човек работи от вкъщи и ви презентира картинки на лаптоп, таблет или скици докато се виждате по кафета. Обеснява ви колко яко ще стане. Всичко супер. Средната продължителност на един обект е 6-7-8 месеца проектиране и изпълнение. За да изкара месеца обаче /наем, компютър, телефон, кола и т.н./ на вашия човек тези “къси” пари не му стигат. Или с други думи той трябва да движи успоредно 5-6 проекта, за да закърпи месеца. След 2 месеца вие, вашият проект и мечтаното жилище търкат наровете в някоя дълбоко забравена папка на кухненската маса в квартирата на дизайнера, или по-лошия вариант – котката е препикала чертежите и всичко. Ситуацията не отива на добре….Дизайнерът се прави на болен, баба му счупила крака докато хранела прасето, полицаи му иззели компютъра  с ВАШИЯ ПРОЕКТ заради сигнал за нелицензиран софтуер, пък сега бил на ски, пък не знам си кво … и прочее прочее. И за протокола отново – случка по действителен случай!

Друг проблем: Freelance дизайнерът е нарисувал едни чудесни картинки, които обаче се оказват неизпълними. Те съдържат продукти, които не са съобразени с вашия бюджет или изобщо не е ясно откъде могат да се закупят. И се започват компромисите – тук това диванче е почти същото, там лампата прилича горе-долу, а пък шкафът е криво-ляво със същия размер като нишата – е, стърчи малко, ама бива…

Времето, прекарано в търсене на заместители, ще ви накара да се замислите дали всъщност си улеснявате живота с наемането на този човек.

Не на последно място, самостоятелната единица дизайнер няма достатъчно добре изградена система с подизпълнители (ако изобщо има такава). Започва редене на плочки и се оказва, че шарката не съвпада с дизайна – кой е виновен? Сочене на пръсти може да има колкото си искате, но freelance дизайнерът няма да поеме 20те квадрата сбъркани плочки, които трябва да се изкъртят. Просто няма възможност! В общия случай, ще ви убеди, че и така шарката става.

В крайна сметка, човек би могъл да каже – толкова си си платил – толкова получаваш. Нали, вие сте с ясното съзнание, че може да не е топ всичко, но пък го оправдавате, защото не сте дали 100 евро на квадрат, а само 25. Но проблемът всъщност е, че това е заблуда – освен, че сте си загубили времето и нервите и не е станало както е трябвало, вие всъщност вероятно сте платили и повече пари.

За да продаде услугата си, самостоятелният дизайнер дава ниска цена – един вид подбива пазара. Защото 20-30 евро на квадрат не е реална цена – това може да е цена на студент 2ри курс, който представа си няма как стават нещата. Професионалист не може да работи 6 месеца за 2000 евро хонорар. Давайки ви такава цена, той трябва обаче от някъде да си избие тези пари. Познайте дали няма да ви излезе през носа ниската цена!

Всеобща тайна е, че дизайнерите вземат комисион и ползват отстъпки при повечето фирми за ремонт, обзавеждане и тн. Това е нормално – все пак им носят големи обороти и много клиенти. Колкото по-голяма фирмата – толкова по-голяма отстъпката / комисиона :)

Докато една фирма, която си е взела парите от вас за проекта, би ви преотстъпила тези условия на вас (или поне частично), то самостоятелният дизайнер ще направи всичко възможно да ги запази за себе си. Все пак, тези дизайнери също трябва да закърпят месеца. В крайна сметка, по един или друг начин дизайнерът си получава парите. Проблемът е, че в края на деня, вие плащате повече за по-лош продукт. Хонорар + набиване на %-ти.

Вариант 2) Избираме по-скъпата оферта. Спирате се на екип, който включва в себе си архитекти, дизайнери, мебелни инженери, прожект мениджъри – цяла организирана армия, която работи със система, стратегия и ясен план как ще се случат нещата. Тук сме сигурни, че работата ще е свършена по предварително изготвения график и всичко ще приключи с хепи енд за всички!

Разликата в цените е почти тройна. Оставяме на вас избора кой от двата по-горни варианта си избирате и нека не забравяме, че евтиното винаги излиза скъпо :)

Къде е истината???

До преди 4-5 години българският клиент не бе достатъчно доверчив към подобен сървис и категорично държеше да си губи времето в разправии със строители, да си организира доставки, да си прави сам проджект мениджмънта на обекта и т.н. За щастие към днешна дата (май,2018) все повече хора доверяват проектите си на студия, изпълняващи и реализиращи всички фази от един проект. Ние, в ALL in STUDIO работи единствено и само по проекти, в които се очаква крайният резултат да е изпипан до последния детайл, поставен на правилното място в правилното време. В този случай е разработена система от процеси, които архитектите и проджект мениджърите на проекта знаят кога, къде, какво се случва, кой го изпълнява и кой е отговорен за даден процес. По този начин се оптимизират време и най-вече пари!

Надяваме се темата да е била полезна! Ще очакваме вашите коментари и препоръки!

Благодарим от сърце.

Още по темата:

Бюджетът – Всичко е ПАРИ (част 2)

Бюджетът – Всичко е ПАРИ (част 1)

Защо се провалят проектите?

ALL in Studio