Naviglio Grande Milano
Naviglio Grande Milano

“Ако някои хора ходят да се поклонят на Божи Гроб, то дизайнерите се кланят всяка година по едно и също време в Милано! :)”

В предишната ни статия Дизайн събитието на годината – iSaloni 2018 ви разказахме за това какво всъщност е iSaloni! Сега ще наблегнем на това в какво се превръща Милано по време на самото събитие и какво друго може да правите в града, за да се заредите с много енергия и хубави емоции.

Независимо какви планове сте си направили, знайте, че всичко може малко да се промени или по-точно, в Милано времето минава неусетно и никога не е достатъчно. Но може и престоят ви там да се превърне в едно яко презареждане, за това сме ви подготвили малко инфо къде, какво и как!

Много от събитията са разположени в историческите сгради и в новите квартали. Едно от първите места, към които ви препоръчваме да се насочите е дизайнерският квартал Брера.

Brera design district Milano
Brera

Всяка година районът е предпочитано място за много от големите компании, които предварително са резервирали галерии, за своето представяне на изложението. Цялата зона е пространство за художници и място с бохемска атмосфера, в което ще откриете и множество ресторанти, барове, нощни клубове, антикварни магазинчета и пъстри улични пазари.

Brera district
Brera district

Освен, че много от дизайнерите избират Брера за да разположат инсталациите си, мястото е идеално и за да си починете и обмените впечатления с други хора, в някое от кокетните заведения, разположени в близост до галериите.

Милано предлага безкрайно много възможности по време на изложението. В града ще видите така наречените pop-up места, създадени специално за периода на iSaloni, в които да се насладите на вкусна храна, селектирани напитки и дизайн едновременно.

След като вече сме минали през Брера, се насочваме към следващото култово място за дизайн в Милано – зона Тортона. Един от най-оживените и интересни квартали в града, смятан за притегателен център за дизайн. В района на Тортона има няколко помещения и водещи бизнес центрове в областта на творчеството и художествената насоченост, както и уютни ресторанти, в които да вечеряте спокойно след дългият и изморителен ден.

Tortona building
Tortona

Имаме ден за да обиколим колкото се може повече изложби в тази част на града и след това продължаваме към следващото интересно място.

А именно Daniel’s Cafe. Това е едно от тези места, където ценителите на по-изисканата обстановка решаваха да се отбият. Разположено в Тhe Courtyard at Palazzo Serbelloni, Corso Venezia 16, шикозната сладкарница е собственост на гигантите от Swarovski, които тактично искат да напомнят за своите блестящи колекции, докато похапвате торта с бадеми, шоколад и къпини например.

Daniel's cafe Milano
Daniel’s cafe

Друго интересно място, което според нас всеки би трябвало да посети е дело на италианският моден дизайнер Антонио Марас. Неговото бистро, беше домакин на редица събития, сред които и вечеря, организирана от канадския дизайнер на осветление Матю Маккормик.

Antonio Marras's restaurant
Antonio Marras’s restaurant

Когато имаш възможността да посетиш събитие, като Salone del Mobile няма как да не се замислиш, защо то се провежда именно в този град. Тук е мястото да ви кажем, че Милано не случайно е световна столица на дизайна. В града от поколения наред, се е развивало занаятчийството и производството на мебели, осветление и аксесоари. Първоначално в малки семейни предприятия, които по-късно се превръщат в едни от най-известните брандове в света.

Всяка година компаниите участващи в изложението са нетърпеливи да ни покажат своите нови хрумвания и усещания, продукти и тенденции. А градът е отворен да приеме всички тези събития и хора със своето гостоприемство, чар, перфектна организация и най-вече пълен с емоции.

Oh Oh, Milano…

I Love you too…

Продължаваме с интересните места и сме се насочили към Naviglio Grande.

Едно от най-красивите места в Милано!

Naviglio Grande Milano
Naviglio Grande

Навилите, като ги наричат били амбициозен проект, чиято основна цел било свързването на града, чрез канали с езерото Комо, река Ада, езерото Маджоре и река По, за да може да се преминава през Северна Европа и така до морето. През годините каналите преминават през различни периоди, които включват, както процъфтяване, така и упадък. В днешно време обаче, за жителите на Милано това е едно от любимите места за разходка и отдих. От двете страни на каналите са разположени прекрасни ресторанти и кафенета, в които още по-силно ще се докоснете до духа на италианският град.

Да си архитект или дизайнер било супер яко! Престоя ни в Милано ни даде нови сили, вдъхнови ни и имахме възможност да се докоснем до света на големите идеи. С нетърпение очакваме и следващото издание на iSaloni, и разбира се следващото ни пътуване до този така невероятен за нас град!

Надяваме се, че поне малко сме предали и на вас от духа на Милано :)

Повече снимки, можете да видите в галерията ни в Pinterest.

ALL in Studio