Ще започнем с реплика на Франк Гери: “Не знам защо хората си наемат архитект и след това му казват какво да прави!?”

Сега по същество. Решили сте да обзаведете новото си жилище или ще правите освежаване на старото. Едно от първите неща, които трябва да решите, е какво точно ще правите и дали наистина имате нужда от архитект или интериорен дизайнер, които да сбъднат мечтите ви. Ето няколко основни неща, които трябва да направите преди да се обадите на специалист. Използвайте ги, за да не останете разочаровани от резултата.

Интериорен дизайн всекидневна, проект на Алл ин Студио

Двата най-важни въпроса, на които трябва да си отговорите преди да потърсите дизайнер са “Какво искам?” и “Колко пари имам?“, но нека започнем от по-далеч.

Изяснете сами на себе си какво точно искате и какви са идеите ви!

Да работиш с архитект – интериорен дизайнер, е като да отидеш на фризьор или да ушиеш дреха. Трябва да имаш някаква идея в какво искаш да се превърне жилището ти. Дизайнерът има нужда от посока, която да следва. В противен случай ще бъдат пропиляни време, пари, нерви и накрая нито една от страните ще бъде щастлива. Живеем в дигитална ера и може да съберем информация и инспирация от абсолютно навсякъде. Подгответе се с малко проучване на нещата, които ви харесват и ги споделете с вашия дизайнер. Той ще ги доразвие и ще ги направи по-добри!

Изберете своя дизайнер по портфолиото и личните качества, а не по цената!

Много по-лесно ще бъде за вас ако работите с дизайнер, който споделя вашата философия и който сте избрали заради това, което е направил в предишни проекти, от колкото да съберете 3-те първи оферти, които са ви попаднали и сте избрали специалиста според това дали ви е харесала цената. Ако търсите по-по-най-ниска цена, знайте, че винаги ще я намерите. Сами преценете какво ще получите за това, което плащате. Най-евтината част от вашето жилище, е проектирането му. Елементарната сметка ще ви покаже, че хонорарът на един дизайнер е колкото обзавеждането на една малка баня. Не пестете пари за това, защото в последствие ще ви излезе по-скъпо.

Определете бюджета, който може да отделите възможно най-рано!

Интериорният дизайн не е точна наука. Той може да струва 2, може и 200. Колкото по-рано дадете тази информация на вашия дизайнер, толкова по-добре за вас и за него. Няма да има нужда от безброй варианти, които така или иначе не отговарят на финансите. Още на първа среща с нашите клиенти, ги молим да установят някаква рамка, в която да работим. Доста често се случва клиентът да каже “Пари има. Действайте. Искам да стане като по списанията.” След като се направи проект (време=1 месец), съберат се оферти (време=1-2 седмици), клиентът вижда крайната сума и много бързо се отказва. Следва нов проект (още 1 месец), нови варианти и т.н.. Губи се време, пари, нерви.

Убедете се, че вашият дизайнер е точния човек за тази работа!

В днешно време на всеки втори му е хоби се занимава с интериорен дизайн – от обикновени домакини, нямащи какво да правят по цял ден до нереализирани икономисти, които започват да се занимават с “визуализиране на 3D обекти като хоби, а 2 години по-късно им се превръща и в професия” (цитат от CV-то на един “колега”, който очевидно се гордее със себе си). Същите не правят разлика между “разрез” и “изглед”.  Един интериорен проект е съвкупност от много процеси – решение на функция, дизайн, познание на детайли, комбинации на различни цветове и материали и т.н. и т.н. Дизайнерът е нагърбен да изпълнява множество роли по време на един проект. Ако си мислите, че той ще избере само цвета на пердетата, стените, и диваните, в грешка сте. Той координира и менаджира абсолютно целия процес по вашия ремонт – от проекта до последния пирон в изпълнението. Той ще проверява всеки един детайл от изпълнението и ще връща майсторите всеки път когато не са изпълнили нещо по проекта. Доверете са на опитен специалист, който е учил за това и не му е просто ХОБИ.

Груби ремонтни дейности

Не се притеснявайте да задавате въпроси!

В повечето случай вашият архитект дизайнер ще борави с технически термини и ще ви обеснява абстрактно нещата. Ако нещо не ви е ясно, не го разбирате, или просто искате да знаете как работи, просто питайте. Не се бойте! Вашият дизайнер е с вас, за да ви помага. Той не е ваш враг, който иска просто да ви вземе парите. Той гледа на вашия дом като на свое собствено дете, което расте пред очите ви. Той е с вас, за да ви държи за ръка и да ви помогне да пресечете реката, когато не сте сигурни дали искате да промените битовизмите си спрямо новия проект. Отново – Не се страхувайте! Доверете му се! Няма да сгрешите.

Интериорен дизайн на всекидневна

“Аз плащам, аз поръчвам музиката!”

Не се опиянявайте от тази максима. Не считайте, че разбирате от всичко. Когато ви боли зъб, отивате на зъболекар. Същото е и с проектирането. Безспорен факт е, че може да накарате вашия дизайнер да изпълнява всичко, което искате. Няма проблем. Въпросът е дали това е във ваша полза? Също така не считайте, че архитект, който следва безусловно вашите желания и прави всичко както вие го искате, ще ви направи добър проект. Обикновено слабите и неуверени дизайнери правят това.

Като за финал, ще цитирам един велик архитект: “Обичайте клиентите си като близки приятели, които ви се доверяват и чието доверие трябва да оправдаете. По този начин вие изграждате собственото си реноме и авторитет в професията, работите за собственото си бъдеще.”

Благодарим на всички наши клиенти, които ни се доверяват и ни дават възможност да градим заедно бъдещето си!

ALL in Studio