Главна роля във всеки един проект за архитектура или интериорен дизайн, освен дизайнерите, сте и Вие – инвеститорите, хората, които плащат! Вие имате потребността и културата за подобен род продукт/услуга/краен резултат. Вие възприемате нашата работа като Изкуство, а не като стока от битака (или поне ние така си мислим!). Трябва да сте наясно, че за всяка работа си има хора и в крайна сметка кой за каквото е учил.

Франк Гери - архитект

Преди обаче да се случи какъвто е и да е проект върху белия лист, има една поредица от грешки, които се правят съвсем съзнателно или не. Позволяваме си да ги опишем тук и ако вие сте правили подобни неща, усмихнете се :). Не е фатално. Просто е по-добре да се избегнат в начална фаза и стадии.

1. Сравняват се офертите за интериорен дизайн единствено и само по цената.

ALL in | коментар: Много по-лесно ще бъде за вас ако работите с дизайнер, който споделя вашата философия и който сте избрали заради това, което е направил в предишни проекти. Винаги може да намерите по-по-най-ниска цена, но дали това, което ще получите струва дори и половината от това, за което плащате…реално!

2. Наемат се майстори преди да се знае какво ще се прави и преди да има какъвто и да е проект. Обяснението е “Те сега са свободни и могат да започнат. След това имат друг обект.”

ALL in | коментар: Точно този тип проекти се протакват най-дълго, защото първо се прави нещо, след това се налагат корекции от проекта, и накрая клиентът плаща двойна работа на майсторите и съответно двойно материал. Освен това майсторите довършват обекта след като са приключили другата поръчка.

3. Предвиждат се 3 месеца за проектиране и изпълнение.

ALL in | коментар: Нужно е време, за да се случат нещата качествено. Каквото и да е. Тук винаги даваме пример с хубавото вино, което както знаем е отлежало и попило от мъдростта на бъчвата. Това важи и за интериорните проекти. Трябва ни време да помислим, да ви разберем и да направим това, което е НАЙ-добро за вас, а не просто нещо. Средния живот на един проект от първите чертежи до последните детайли по изпълнението му тече наистина между 3 и 5 месеца. Но това е наистина един бест кейс сценарий, в който инвеститорът не прави 23 (да, 23!!!!) корекции и варианта по проекта и след това отново “не знам точно какво искам..нещо по-така…дай да пробваме още нещо тук…нещо, което не знам и аз какво, но да е нещо…вие ще го измислите….вие си знаете…нещо”….. ? :) 

4. Разглеждат се списанията за интериорен дизайн от последните 3 месеца, режат се картинки от всички проекти там, реди се пъзел и накрая се иска ВСИЧКО, което е там ……. в 65 квадратни метра.

ALL in | коментар: Чудесно е да се направи анализ. Това е началото – гледа се и се филтрира. Селектирайте детайли, цветови схеми, материали. Покажете ги на вашия дизайнер и той ще намери най-доброто съчетание на всичко това. А може би ще погледне и с друго око и накрая ще даде по-добро решение!

5. Интериорния проект се обсъжда със съседа, братовчед му (на съседа), колегите в офиса, тъщата, кучето, котката, папагала.

ALL in | коментар: Чудесно! Само, че във вашия апартамент ще живеете Вие, а не гореизброените (ако не броим кучето, котката и папагала). Преценете от какво ВИЕ имате нужда и как на вас ви харесва. От 30 различни човека, ще получите 60 различни мнения. Доказано!

Десет грешки, които хората често допускат при работата си с интериорен дизайнер.

6. Няма бюджет за всичко. Сега правим банята и дневната, догодина – кухнята.

ALL in | коментар: В интериорния проект се правят промени по Ел., ВиК и ОВК инсталациите. Боядсиват се стени, сменят се подове, сглобяват се мебели, къртят се стени или части от тях и прочее и прочее. Целият този филм е мръсен, неудобен и коства нерви (вашите!). Сигурни ли сте, че искате да го гледате другата година пак…в другата стая!?

7. Нямам никаква идея какво искам и не знам точно колко пари имам? Кажете вие!

ALL in | коментар: Ние също нямаме идея какво искате, нито колко пари имате. Също така нямаме нищо против да направим 23 варианта на вашият дом, но за тази услуга ние ще ви таксуваме 23 (да, 23!!!) пъти цената на проектирането (Ок, след 10-я път ще направим отстъпка за лоялен клиент). Дизайнерът има нужда от посока, която да следва. В противен случай ще бъдат пропиляни време, пари, нерви и накрая никой няма да е удовлетворен. Живеем в дигитална ера и може да съберем информация и инспирация от абсолютно навсякъде. Подгответе се с малко проучване на нещата, които ви харесват и ги споделете с вашия дизайнер. Той със сигурност ще ги доразвие и ще ги направи по-добри!

8.Купуват се дивани, шкафове, легла, душове, мивки, всички уреди за кухнята и в следващия момент….ДРАМА…няма място и не знам как ще ги разположа. Дай да се обадя на дизайнер. (Пример с един от последните клиенти – купува си библиотека, която стърчи с 20 см извън стена, на която трябва да е)

ALL in | коментар: Ще ги подредим вместо вас, няма проблем…това обаче ще бъде ли “интерироен дизайн” или просто едно нареждане на случайно избрани от вас мебели и аксесоари?

9. “Аз плащам, аз поръчвам музиката”.

ALL in | коментар: Това е така, но дали е във ваша полза? И отново – “като ходя на доктор, си плащам да ме оперира…но казвам ли му как да държи ножа и как да реже?”

10. Всеобщо схващане е, че интериорният дизайн е избор на цветове, дизайнерски столчета, лампички, хоп жълтичко..хоп червеничко…йес готово!!!

ALL in | коментар: Дизайнът решава пространствени задачи и има за цел да повиши качеството на обитаване. Дизайн се прави дори и за слепите хора, които не виждат жълтото и червеното така, както ние. Дизайн се прави от хора за хора. Дизайнът не е самоцел на егоцентричните архитекти и дизайнери.

Просто приемете, че работим за ВАС и нашият Дизайн е от НАС за ВАС!

Искаме да изразим сърдечни благодарности и безкрайни адмирации към всички наши клиенти, които са ни се доверявали, доверяват и продължават да го правят въпреки безбройните ситуации, в които сме влизали, но и без които нашите проекти нямаше да бъдат реалност, нито те щяха да обитават щастливи пространствата си!

Oще по темата :

Интериорен дизайн – що е то ?

 Диалогът с клиентите

Как да работим с интериорен дизайнер?

ALL in Studio