Всеки от нас е разглеждал списания за интериорен дизайн и е попадал на хилядите сайтове, показващи най-различни идеи за обзавеждане, интериорни съвети и как да освежим жилището. Тези блогове изобилстват от интересни идеи и предложения, но колко от тях могат да бъдат приложени реално във вашето жилище?

Интериорен дизайн тенденции

За коментар и повече светлина върху темата, потърсихме редактора на един от водещите български блогoве в тази сфера – Влади Димитров от Модерен Дом.

Кои са хората, които четат вашия блог?

Това са най-вече хора, на които им предстои обзавеждането и ремонт на нов дом. Преди да изберат своя интериорен дизайнер, те искат да се ориентират в стиловете, материалите, цветовете и всички неща, които се засягат в един интериорен проект. На базата на своето проучване след това избират архитект или дизайнер, който има сходни проекти. Дизайнерите имат нужда от посока, която да следват. В противен случай ще бъдат пропиляни време, пари, нерви.

Как блогове като вашия са полезни за хората, които искат да променят домовете си ?

Когато на човек му предстои да промени нещо в своя дом, това непременно поражда у него вълнение, както и много въпроси. Тези въпроси и притеснения са неизбежни – „Какво точно искам да променя“ или „Какви цветове да използвам“ и други подобни. Наясно сме, че отговорите на тези въпроси са индивидуални за всеки, така че ние се стараем чрез показването на идеи да помогнем в намирането на отговорите. Ако някой иска просто да освежи дома си – да смени цвета на стените или да промени декорациите в хола, тогава на помощ идват блоговете, където са поместени стотици идеи, за комбиниране на цветове и съчетаване на декоративни елементи, например.

Може ли всеки да създаде интериора на своя дом само като разглежда и събира идеи ?

За да се създаде един интериорен дизайн от нулата, несъмнено е нужна намесата на архитект. Събирането на идеи от интернет в този случай е по-скоро с цел те да бъдат показани на специалиста и по този начин той да бъде насочен към вкусовете, желанията и нуждите на своя клиент. Според мен за един дизайнер би било много по-лесно, ако му бъде показано нагледно какво се върти в ума на неговия клиент. Може би от показана всекидневна, собственика на жилището ще е харесал само холната маса или формата на окачения таван – това може да насочи професионалиста и заедно със своя клиент да направят най-сполучливата концепция, която ще радва обитателите на жилището години наред.

Модерен дом сайт

Oт къде черпите идеи и вдъхновение за вашите статии?

Харесва ми да селектирам идеи от най-различни източници и да ги категоризирам, като след това ги публикуваме в блога. Целта ми, като главен редактор е да подбирам най-интересното и да го поднасям на читателите, така че те да извлекат максимално голяма полза от прочетеното и видяното. В днешно време информация за дизайн може да се търси навсякъде, като ние разчитаме основно на pinterest, facebook, instagram, freshome, flipboard, archdaily, dezeen и architizer.

Освен идеи за интериора, какво друго може да се види във вашия блог ?

Модерен Дом е задвижен от идеята да помага и забавлява. Стремим се към разнообразие и се опитваме да покажем най-интересното от света на интрериорния дизайн и архитектурата. Разбира се, има и много други теми, които засягаме, като например рубриката „Направи си сам“, където показваме стъпка-по-стъпка как хората сами могат да си изработят декорации и аксесоари за техните жилища. Когато даден предмет е изработен собственоръчно, той е много повече от предмет, той е история, емоция и често поражда хубави чувства. Напоследък, все по-често започнахме да отразяваме нестандартни неща в сверата на интериора и архитектурата. Сивото ни ежедневие, малко или много, ни подтиска, затова, когато видим нещо по-различно и креативно, от това което сме свикнали да виждаме в рутината на своя ден, се усмихваме и се зареждаме с настроение.

Дизайнът на 2014 според вас?

Тенденциите в интериорния дизайн започнаха да се сменят все по-бързо. Дизайнерите постоянно експеримернтират със смесването на два и повече стила, както и добавят нови идеи във вече изградени структури, което само по себе си поражда нови стилове. Но най-важното е човек да се чувства щастлив в средата, която обитава!

И последно, вашите съвети за бъдещите новодомци или просто за тези, които ще освежават своя дом.

В една от вашите предишни статии много ясно и точно ги казахте. Аз ще ги повторя:

Благодарим на Влади за изчерпателните отговори. Пожелаваме му успех през новата 2014г и ще следим блога му с нетърпение!

ALL in Studio