През 1893 Алеко Константинов написва своя пътепис “До Чикаго и назад”, провокиран от пътешествието си до Световното изложение в Чикаго.  122 години след това въпросното изложение е на италианска територия в Милано, където имахме честта да бъдем за два дни седмица преди закриването му!

Expo Milano 2015

Що е то Експо? Малко интересни факти.

Експото /от exposition/ e международно търговско изложение, което символизира индустриализацията и икономическото развитие на всяка една държава. Световните изложения се провеждат през няколко години. Първото се е състояло в Лондон през 1851 г., а през 1889 г., специално за изложението в Париж, е издигната Айфеловата кула. Няма чисто търговски характер, но спомага за подобряването на имиджа на отделните страни и техните продукти. Целта на изложението е както образователна, така и да улеснят срещите между различните хора и култури и да подпомогнат взаимодействието между държавите. Всяка страна участник изгражда свой павилион, посветен на темата на изложението, на който представя научните си постижения, продуктите и традициите си. Ха сега познайте дали България имаше павилион!

За Експо 2015 Милано.

Expo Milano 2015

Световното изложение тази година е открито на 1 май и приключва на 31 октомври, като темата му е Feeding the Planet, Energy for Life (Да изхраним планетата, енергия за живот). Участват над 130 държави и редица организации. Изложбената площ е 1,1 млн. кв. м и броят на посетителите е над 20 млн. души. 

За павилионите!

Най-интересната част за нас от цялото изложение. Може ли за един ден да се видят толкова архитектурни шедьовъра от цял свят на едно място? Явно да! За съжаление няма да успеем да разкажем за всичките 140 павилиона. Само ще загатнем тези, които ни харесаха най-много!

  • Япония

Japan's pavilion on Expo 2015

Дървена решетка без нито един болт или пирон! Павилионът е проектиран от Atsushi Kitagawara и е вдъхновен от древната строителна философия на селищата “satoyama”, чиято концепция е да използва натурални материали без намесата на изкуствени такива. В Япония 70% от територията на държавата е покрита с гори, което я прави една от най-зелените страни на Земята!

Japan's pavilion on Expo 2015

  • Франция

France pavilion on Expo 2015

Права, строга геометрия, метална конструкция, изцяло облечена в дърво. Впечатление правят импрегнираните огънати греди на адски големи разстояния! Вътре изцяло отворено пространство, осеяно навсякъде с вина, подправки и сирена.

France pavilion on Expo 2015

  • Бразилия

Brazil pavilion on Expo 2015

Най-уникалния павилион според нашата скромна оценка! Хале с окачена мрежа по средата, на която малки и големи могат да пробват да ходят и скачат. Входът към самия павилион е под мрежата, така, че минавайки натам, трябва да минеш буквално под всички скачащи. Доста добро!

Brazil pavilion on Expo 2015

  • Полша

Poland pavilion on Expo 2015

Полският павилион беше облечен с щайги…Доста преекспонирано, но и твърде ефектно честно казано. Особено след като слънцето залезе и светна.

Poland pavilion on Expo 2015

  • Англия

England pavilion on Expo 2015

Много интересна метална структура, която беше великолепна…преди да светне и да се превърне в светеща топка.

England pavilion on Expo 2015

Останалата част от интересни павилиони може да разгледате на официалния сайт на Експото – http://www.expo2015.org/en/explore#. Надяваме се следващия път и България да бъде наредена сред останалите павилиони!

Подобни:

До Париж с Шнайдер Електрик 1

До Париж с Шнайдер Електрик 2

Франк Гери – 99% от архитектура е боклук!

ALL in Studio