Или ЩО е тва животно БЮДЖЕТ!?

/…продължение на  Защо се провалят проектите?/

Kолко струва? Най-важният въпрос на света! Независимо какво купуваме… ябълки, круши, череши … интериорен дизайн!
design_cl
Както във всичко останало, така и в интериорния дизайн, кешът е от значение! Как да се подготвим предварително преди да направим първата крачка?
Независимо дали ще го правите “направи си сам” или “с дизайнер”, трябва да сте подготвени за основните пера, по които ще харчите парите си. Ще направим анализ на всичките харчове и след всяка точка ще видим резултата кое е по-добре – “евтинкото – a.k.a. направи си сам” или “с оня пернатия пе***ст дизайнера, дето ми открадна парите”.
И тъй като нашата работа не е да сме пе****сти, които крадат на хората парите, сме длъжни да направим един образователен курс по харчене на пари за дизайн. Още повече защото масово ставаме свидетели на класическото:
Купих си апартамент 160м2 и бюджетът за всичко ми е 40 хил. лв.
За да сме най-коректни и адекватни с нашият анализ, нека вземем едно стандартно жилище от 100м2, съдържащо в себе си дневна с кухня, две спални и две бани. Да предположим, че жилището е на шпакловка и замазка.

1) РЕМОНТ

  • Малко къртене. Щото тази стена е малко не на място, другата е по-дълга, трета ми пречи, четвърта еди какво си.
  • Електро инсталация – добавяне на допълнително лампи, още някои друг контакт тук там, скрито осветление и монтаж на всички осветителни тела.
  • ВиК инсталация – преместване на сифонче, мивката на кухнята е малко не на място, изводи за вграден душ, монтаж на тоалетна структура, пита, смесители.
  • Боядисване – шпакловка три ръце, боядисване, заигравка с някой друг детайл.
  • Полагане на плочки – хидроизолация преди това, изравняване на нивата, лайстни, стъклено параванче, завършващи детайл.
Такааа…до тук мирише на около 15-20 хил. лв. в зависимост от сложността на детайлите, педантичността на изпълнението и желанието за краен резултат. А той, както говорихме вече, може да е в два варианта:
  1. Майстор е бай гошо/пешо/иван/драган от съседния блок или е правил на братчеда банята /все тая/, който прави всичко сам – от къртенето, през електро и вик инсталациите, после боядисва как той си знае и накрая за капак монтира ключовете и контактите на криво. Проблемът е, че не може да му с сърдим, щото първо – той толкова си може, и второ – за тези пари – толкова, брат! Прилагаме снимки за доказателство от наш обект, където имахме идентичен случай и накрая се наложи цялата баня да бъде изравнена със земята, закупено ново количество плочки и съответно да се направи всичко наново.Bath_tiles
  2. Г-н педе***стът а.к.а дизайнерът работи със строителна фирма или работна група, която има технически ръководител. Въпросният ръководител в 99% от случайте е инженер и е технически грамотно лице, което може да чете чертежите на другото лице – педе***ста. Та…ръководителя има назначени на работа от 5-10-15-20 лица /най-вероятно не всички висшисти/, като всяко едно от тях прави точно определена работа! Или с други думи – на обекта има електро техник, който прави единствено и само тока; вик майстор, който полага тръбите, връзките и прочее само по тази част; бояджии, които са се специализирали единствено и само да шпакловат и боядисват /в свободното си време най-вероятно са художници! :)/; плочкаджия, на който работата му е да реже, намества, поставя и оформя плочките в банята! Следващата снимка показва достатъчно:

bathroom_fail

Да, строителната фирма може би ще струва 10-15% повече от бай гошо/пешо/иван/драган, но ще спести куп главоболия, нерви и време. И в крайна сметка 10% на 15-20 хил. лв. са 2-3 хил. лв. отгоре, което като процент от крайния бюджет /за който ще говорим в идните няколко поста/ е доста смешна сума!

БОНУС информация :)

Ако пък искаме съвсем да спестим пари, ще влезем в апартамента и ще направим съвсем леко боядисване колкото да мине номера, без каквито и да е промении и съответно претенции, че сме направили нещо. А най-добре ако преди нас имотът е имал обитатели и те са свършили мръсната работа :) Просто ще изчистим, ще пооправим и ще се нанесем. Цялостна инвестиция = 2,000 лв. Дизайн и каквото и да е качество на живот и обитаване = 0.

Та….до тук бяхме с калкулацията по перо РЕМОНТ. Очаквайте в следващите няколко поста продължение с повече детайли относно баните, климатиците, осветлението, мебелите и всички останали елементи от вашия апартамент, които сме сигурни, че сте пропуснали при предварителната калкулация :) Надяваме се темата да ви е интересна!

Още по темата:

Защо се провалят проектите.

Интериор на апартамент – преди и след.

10 грешки в интериора, които да избегнем!

ALL in Studio