The biggest business fails

Като студио за интериорен дизайн и архитектура с достатъчно опит през последните години, сме имали всякакви проекти – за апартаменти, за къщи, за заведения, офиси и прочее. Не може да скрием обаче, че част от проектите ни не се случват винаги така както искаме! Нито ние, нито клиентът!
Защо това  се случва в следващите няколко реда:

1. Очакванията са по-големи от бюджета.

Всички харесваме списанията и сайтовете, в които са публикувани уникални интериори, лайкваме ги по 10 пъти във фейсбука и социалките и разбира се, както всеки нормален човек … ИСКАМЕ ГО!!!! Ми…хубаво си го искаме, ама то хубавото както са си го казали хората, си струва едни пари. Ако беше евтино, всеки щеше да го има. Та…трябва да имаме реално представа за това кое колко струва и тръгвайки да работите с архитект или дизайнер, трябва да сте наясно, че той не е магьосник и едно нещо, което струва 10 лева, той няма да ви го намери за 5.

Също така е малко несериозно да си купите 120 м2 апартамент и да си мислите, че с 50 хил. лв. ще го направите “да си *** майката”. Това означава, че гледате прекалено много фантастика и нямате реална представа за нещата. Елементарна сметка за жилище 120м2 със среден клас интериор, /автоматично материали, като ламинат, плочки на промоция от Практикер или там квото има в склада на бай Гошо изпада от класацията на “да си *** майката”.

Паркет – 10 000 лв., Бани 2 бр. /плочки, мивки, душове и т.н./ – 10 000 хил. лв., Осветление – 6 хил. лв., Уреди кухня – 8 хил. лв., Мебели корпусни – 30 хил. лв., Мебели свободни /маси, дивани, столове и т.н./ – 10 хил. лв., ремонт – 20 хил. лв. … Или без пердетата, первази, ламперии, аксесоари или други дребни изгъзици – сме на около 100 хил. лв. просто за най-необходимите неща. Недай си боже някой да го боли гърба и да се налага да спи на матрак за 5000 лв. :)

Или с други думи и малко проста математика – ако искате нещото да е както трябва, заделете бюджет от 1000лв/м2 нагоре и не живейте с мисълта, че някой ще ви проектира Бентли и то ще струва 2 лева.

2. Да работите с грешния човек

a man who makes a tattoo of his client

Независимо какъв е проекта, всеки би искал да работи с човек, с който има сходни виждания за нещата. Да се избира проектант само по цената, независимо дали е по-ниска или по-висока, не означава, че ще получите това, което искате. Или с други думи – ако искаш класически интериор, то работи с някой, който би направил с кеф класически интериор. Ние не го разбираме, не му се кефим, нито бихме го работили с желание.

Знайте, че доверявайки се на дизайнер, то той ще е пилотът на вашия самолет от неговото излитане до приземяването. Оставете пилотът да си организира стюардесите, горивото, контролната кула и всичко останало.

3. Време

Всеки проект има своето начало…редно и да има и своя край. Както за бюджета, така и за времето би било хубаво да имате реална представа. До сега сме се сблъсквали с двете крайности – едно нещо е или за вчера, или имаме цяла година да го мислим. И в двата случая губещи са всички.

В най-добрия случай един проект ще случи в рамките на 6-7 месеца. 2 за пректиране и 4-5 за изпълнение в зависимост от това колко детайли има и каква е сложността му. За по-малко време материалите няма да изсъхнат, доставките няма да се случат, нито мебелите ще бъдат монтирани както трябва.

balance time

Вариантът, в който “имаме време да го мислим до другата пролет” не е също работещ, тъй като нашите разходи си текат и реално не може да се занимаваме с вашия проект повече от определеното време, тъй като не ни излиза сметката. Ще се наложи да вземем още проекти, които са по-спешни и съответно вашия проект отива в девета глуха…пък като решите, че сте се намислили и е дошло времето след 5 месеца, най-вероятно няма да можем да ви обърнем необходимото внимание.

И в заключение:

  • Имайте точна и ясна представа за това колко пари може да извадите и дали те отговарят на това, което искате.
  • Дефинирайте за себе си от какво имате нужда и дайте правилна насока на вашия архитект, за да не се налага един проект да се преправя 23 пъти.
  • Оставете вашия дизайнер да си свърши работата по неговия начин. Не му се бъркайте в нещата, за да се случи всичко така както трябва и да не си скубете косите после сами!

Надяваме се четивото да е било полезно и следващия път преди да наемете бай Гошо да ви лепи плочките, хубаво помислете за крайния резултат. Още по темата:

10 грешки в интериора, които да избегнем!

Дизайн и изпълнение – от началото до края.

Не прави този дизайн у вас!

ALL in Studio