Последния път, в който коментирахме дизайн на офиси беше преди няколко години, когато в България навлизаха CoWorking-ите. Предрекохме бъдещето и в момента споделените офиси са в своя Ренесанс :)

През това време успяхме да завършим два супер успешни проекта!

Офисът на SAFECHARGE BULGARIA! 

interior design of the modern office with desks and colorful accents

и този на eCommera – вече Isobar Commerce.

Като последният се нагласи успешно в класацията на ТОП офис интериорите – officesnapshots и публикация в BravaCasa.

Bravacasa presents All in Studio office interior design

Времето прекарано на работа е повече от колкото това, което прекарваме вкъщи при семействата си, както и с близките си приятели. За това всяко офис пространството, независимо дали то е 20, 120 или 1200кв.м трябва да притежава някои основни функции.  Днес ще ви разкажем на какво се основава работата ни при проектирането и цялостното изпълнение на двата проекта.

separate office areas for self-employment work

Основното място, на което реално се върши работата, е това на служителите.

Open space office design by ALL in Studio1. Open space пространствата

В проекта ни за eCommera/Isobar Commerce избрахме да заложим именно на тях. Те са подходящи за работа в тясно сътрудничество, като дейности, при които се налага служителите да задават често срещани въпроси един на друг. Популярни са сред хората, работещи в сферата на продажбите и маркетинга. Е, имат един малък недостатък , като например неприкосновеност на личния живот, което е необходимо не само за лични телефонни разговори от типа: “Ало, мила, какво ще сготвиш днес за вечеря“, но и за директни бизнес дейности и  поверителни телефонни разговори с клиенти: “Ало, г-н Мишев, предлагаме ви солиден хонорар от 100….лева , в случай, че одобрите нашата компания за изпълнение на поръчката” :)

Следващото пространство, на което обърнахме специално внимание…

Small yellow green office meeting room

2. Зони за поверителност

Предвидихме ги и за двата офиса. В този на eCommera/Isobar Commerce – те са малки, затворени или изолирани тихи зони, които позволяват на служителите да провеждат поверителни или частни телефонни разговори.

Тези кабини или зони могат да се използват и за провеждане на дискретни срещи между двама служители….

Някой C-мениджър и HR-ката, които да обсъдят бонусите или Андрей и Яна, които да се уговорят, къде ще обядват днес :)

Но могат да служат и за подписване на важна сделка, в моментът, когато двама изпълнителни директори желаят да останат в по-дискретна обстановка.

 

3. Тихи области на фокус Colorful armchairs in office rest area

В проекта за SafeCharge Bulgaria избрахме свежи и цветни дизайнерски кресла, меки, функционални и удобни мебели.

Съсредоточихме ги в обособени зони, в които хората могат да се концентрират дълбоко, без да се разсейват от другите.

Могат да се използват едновременно за работа и в моменти, когато някой желае да си почине от натовареното ежедневие в офиса.

Станаха супер, не мислите ли? :)

4. Зали за срещи

Всяка компания има нужда от подобен тип пространство за своите нужди.

Залите за срещи могат да бъдат с различни размери, за да приспособят различни хора. В някои организации районите за срещи са ограничен ресурс, така че хората трябва предварително да планират и резервират времеви интервали за всяка заседателна зала.

В офиса на SafeCharge сме използвали минималистичен дизайн, в който акцент е само един цвят.

Meeting room interior design by All in Studio

5. Места за почивка и отдих

Това са спокойни и уютни места, снабдени с удобни дивани, фотьойли, маси за обяд и кафе. Тези области са подходящи за разнообразни дейности, включващи импровизирани срещи, групови срещи, почивка и обяд. Отново при проекта за SafeCharge избрахме удобство, свежи цветове, тук разполагахме и с голяма площ, която превърнахме в идеално местенце.

Office zone for lunch and relax

Тук е мястото да отбележим, че всяка уважаваща себе си компания, независимо от своя размер и брой служители, която има съвременно мислене и социална политика може да зарадва своите служители с неща, като безплатно кафе, свежи плодове и други благинки, които определено се оценяват, не са чак толкова голям разход и създават впечатление за вид грижовност от страна на работодателя към своите служители :).

Office rest area with coffee and comfortable armchairs6. Зона за кафе

Тук хората, освен че ще се освежат с чаша ароматно кафе, могат да помислят и за нови идеи, да обсъждат новият проект или просто да се срещнат с колеги от другите отдели на компанията.

През последните години доста от модерните компании в България  /по света по-отдавна/ разчупиха своето мислене относно това, че на работа, обстановката трябва да е строга, без излишни разсейващи фактори и се насочиха, към идеята, че офисът трябва да е привлекателно място, в което служителя да идва с удоволствие. И на интериорният дизайнер само това му трябва – поле за изява и резултатът:  билярдни маси, пуфове, малък фитнес, детски кът и какво ли още не….само и само всички в офиса да са happy :)

Office relax zone with billiard table

Наясно сме, че освен предпочитанията на служителите, интериорът в офиса пряко влияе и върху производителността им, т.е. идеалното работно място позволява на хората да се фокусират и концентрират, когато е необходимо, и да си сътрудничат и общуват пълноценно. Това е едно от основните неща, към които се стремяхме при работата си и по тези проекти.

Ще продължим темата и скоро ще ви разкажем още подробности за съвременният офис дизайн, за брандовете с които работим при обзавеждането, за осветлението в офиса и други интересни неща. Междувременно може да разгледате и двата проекта в нашият сайт или в Pinterest страницата ни.

Още по темата:

Oфис дизайн – стъпка по стъпка

Офис дизайн в Лондон – PiLabs

Дизайнери + програмисти = що е то?

ALL in Studio